Installation och uppdatering

Du installerar VERA med ett klick! Ange din produktnyckel första gången du laddar hem programmet. Är du rådgivare inom Greppa Näringen hittar du din produktnyckel i GNW-adm.

Ladda hem VERA

1. Produktnyckel

Första gången du startar programmet behöver du ange din produktnyckel. Är du rådgivare inom Greppa Näringen hittar du din produktnyckel i GNW-adm. Är du annan användare av VERA fick du din produktnyckel efter att du hade beställt programmet från Jordbruksverket.

Saknar du produktnyckel hör av dig till vera@jordbruksverket.se.

2. Uppdatering

Varje gång du startar VERA och är uppkopplad mot Internet letar programmet efter en ny version. Finns det en ny version får du frågan om du vill installera denna. Klickar du Ja installeras den nya versionen. Klickar du Nej får du samma fråga efter två veckor igen. Vill du inte vänta två veckor kan du klicka knappen Ladda hem VERA, då laddar du hem den senaste versionen.

3. Övergång från Cofoten/ Stank in Mind

Observera att du inte kan ta med kunder och beräkningar från Cofoten/Stank in Mind till VERA. Det beror på att programmen inte kan kommunicera med varandra och att beräkningarna skiljer sig mycket åt.

Däremot är det möjligt att behålla Cofoten/ Stank in Mind och installera VERA samtidigt, men tänk på att kunderna hamnar i två separata databaser och inte kan flyttas mellan dem.

4. Plats för installation

När du installerat VERA läggs programmet automatiskt i katalogen C:\Användare\[anv.namn]\AppData\Roaming\Jordbruksverket\VERA

Filen som heter Vera.db innehåller databasen med alla data och beräkningar. Filen Log.txt är en logg-fil som hjälper oss att felsöka om något inte fungerar som det ska. Versionsnumret visas längst ned till vänster i VERA.

5. Säkerhetskopiering

Det är viktigt att du säkerhetskopierar din databas, Vera.db, med jämna mellanrum och sparar ned den på ett säkert ställe.

6. Flytta kunder mellan datorer

Vill du flytta en kund från en dator till en annan är det enklast att först exportera den och sedan importera i den andra datorn.

7. Ta med kunder till ny dator

Om du ska byta dator är det enklast att du tar en kopia på filen Vera.db från din gamla dator och sparar ned den på ett säkert ställe. Efter att du har installerat programmet på din nya dator klistrar du in Vera.db under C:\Användare\[anv.namn]\AppData\Roaming\ Jordbruksverket\VERA. Då ersätter du din nya tomma databas med din gamla. Det förutsätter också att du samma version av VERA på båda dina datorer.

8. Rapportera in beräkningar i GNW-adm

Du kan rapportera in rådgivningar som är gjorda i VERA till GNW-adm och som handlar om växtnäringsbalanser, stallgödsel, gödslingsplan och klimat. Tyvärr är det inte möjligt att få in rådgivningar om energi än så länge. Exportfilen måste vara skapad i versionen av VERA som heter 1.1.5.0.

För att exportera kundens alternativ från VERA, gå till alternativ och markera det alternativ du ska exportera. Tryck på knappen "Skapa exportfil till Greppa". Gå till GNW-adm och importera samma fil där.

9. Systemkrav

  • Operativsystem: minst Windows Vista
  • Processor: 2.2GHz eller snabbare
  • Minne: minst 1 GB
  • Hårddisk: minst 100 MB ledigt
  • Skärmupplösning 1024 * 768
  • VERA fungerar inte på Apple OS X.
Sidan uppdaterad 2018-09-26 av Ulrika Listh
Samarbetspartners EU Jordbruk- och Landsbygdsutveckling Länsstyrelsernas hemsida LRF:s hemsida Jordbruksverkets hemsida

Greppa är ett samarbete mellan Jordbruksverket, LRF, länsstyrelserna och flera andra rådgivningsorganisationer i Sverige.

Greppa Näringen
Telefon växel 0771-57 34 56
E-post info@greppa.nu
Kontaktlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kakor (Cookies)